Organisatieontwikkeling

In onze snelle maatschappij zijn organisaties continu in verandering als gevolg van economische perspectieven, veranderingen in de markt, nieuw beleid vanuit de overheid of het positioneren van nieuwe producten. Organisaties zijn organische ofwel levende systemen die continu gevoed willen worden om nieuwe ontwikkelingen vorm te kunnen geven. Organisaties, structuren en systemen worden vernieuwd, gewijzigd, samengevoegd, om zo flexibel mogelijk te kunnen zijn. Dit betekent dat het optimale gevraagd wordt van de medewerkers om invulling te geven aan veranderingen in de organisatie.

De kracht van een organisatie wordt bepaald door de verbinding van kennis, vakmanschap, talenten en passie van haar medewerkers. Dit betekent dat organisaties zich alleen succesvol kunnen ontwikkelen en de gewenste veranderingen kunnen vormgeven als de medewekrers goed in hun kracht staan en hun eigenaarschap invullen. Doordat de medewerkers met passie hun vakmanschap uitvoeren kan het optimale gevraagd worden van de medewerkers om invulling te geven aan de ambities van de organisatie.

Voor het succesvol implementeren van veranderingen is het belangrijk medewerkers zoveel mogelijk zelf de veranderingen te laten vormgeven en bouwen aan hun organisatie.

Op deze wijze wordt zo snel mogelijk eigenaarschap in de organisatie gecreëerd.

 


 

Teamontwikkeling

Elke organisatie heeft een groot belang bij goed functionerende teams en medewerkers die samen de beoogde resultaten opleveren. Immers het succes van de organisatie wordt bepaald door de kwaliteit, inzet en passie van de medewerkers. Teamontwikkeling is gericht op het ondersteunen van teams in hun ontwikkeling en het team te faciliteren de juiste middelen in te zetten en op een professionele manier samen te werken.

 


 

Integrale teamontwikkeling

Een team maakt onderdeel uit van het totale organisatiesysteem. Om te werken aan een helder, positief en actief organisatiesysteem is het belangrijk alle aspecten van het organisatiemodel in verbinding met elkaar te ontwikkelen. Dit integrale model kent vijf hoofdvlakken. De Identiteit & Waarden van het team, de teamdoelen, de beoogde resultaten, de Processen en de Mens in de organisatie.

Elke ontwikkeling bestaat uit een combinatie van rationele (zakelijke), emotionele (menselijke) en soms ook irrationele aspecten. Een ontwikkelingstraject is in balans als aan al deze aspecten voldoende aandacht gegeven wordt.

 

Succesfactoren

De kracht en het succes van teamontwikkeling zit in het, zoveel mogelijk, samen met de opdrachtgever ontwikkelen en uitwerken   van het ontwikkeltraject. Daarbij is het belangrijk de medewerkers in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken in hun ontwikkeltraject. In mijn aanpak staat centraal de eigen kracht van het team aan te spreken en de medewerkers te laten ervaren dat ze hun eigen ruimte kunnen invullen. Hierbij is het belangrijk de medewerkers verantwoordelijkheid laten nemen in het behalen van de resultaten en de uitvoering van het werk. Het succes van organisatieontwikkeling kan met de volgende drie variabelen gemeten worden:

 

Resultaat  =  Kwaliteit  & Betrokkenheid & Passie voor je werk

 

Om deze resultaten te kunnen meten is het noodzakelijk de doelen en criteria van de drie variabelen vooraf te bepalen. Het uitgangspunt van het ontwikkeltraject is samen op reis te gaan en samen op bestemming aan te komen! Ontwikkelen doe je samen!

Copyrights © 2015 - 2024 Balans en Verbinding Algemene voorwaarden